Site Overlay

Котлен камък

Варовикът или както по-често е наричан котлен камък се забелязва като бели петна по: чаши, чини, вилици, лъжици, както и в мивките или по плочките в банята. Много по-често срещано е неговото присъствие на места където се нагрява водата – като бойлери, перални, миялни, кафемашини, тенджери и други.

Причината за появата на котлен камък е твърдата вода, която съдържа значително количество разтворени минерали. Много твърдата вода скъсява много по-бързо живота на водопроводите, електроуредите ви и намалява ефективността на пречистващите препарати като сапун или прах за пране. Когато твърдата вода се нагрява, карбонатните вещества във водата се утаяват по тръбите и образуват твърда скала. Освен стесняване и запушване на тръбите, натрупания котлен камък се явява и изолатор и повишава консумацията на електроенергия за подгряване.

Например:

  •  един бойлер ще трябва да изразходи много повече енергия от нормалното, когато има отлагания на котлен камък в себе си, за да направи водата топла.
  • Сапунът е много по-малко ефективен в твърда вода, защото реагира на формирането на калциева или магнезиева сол в органичните киселини на сапуна. Този вид соли са неразтворими и водят до образуването на сива сапунена утайка, която няма същите почистващи свойства
  • в пералнята се запушват тръбите и се повреждат нагревателите и тя става неизползваема с течение на времето.

Всичко това може да се предотврати с монтаж на филтър MAGdrain M905-S

Едно такова устройство се монтира преди бойлера, съдомиялна, пералня кафе машина и други уреди и спомага за спиране на отлагане на котлен камък в електроуредите и тръбите. Това ще удължи живота на всички уреди използващи вода и ще подобри вкуса на самата вода.

Освен всичко изброено по-горе, използвайки този уникален продукт ще намалим и нашите разходи на електро енергия необходима за загряване на водата. А използването на по-малко енергия води и до намаляване на отделените СО2 емисии което допринася за опазването на планетата ни!